DIFFERENT, BUT EQUALS!

Şcoala Gimnazială ”Lucian Grigorescu” din Medgidia a organizat în perioada 07–11.11.2022 activități de ȋnvăţare/ predare/ formare, în cadrul proiectului Together, in harmony!, proiect finanţat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, Acțiunea Cheie 2 – parteneriate pentru cooperare pe domeniul educație școlară.
DIFFERENT, BUT EQUALS!, a fost genericul activităților înscrise în program, care a reunit 24 de reprezentanți ai şcolilor partenere din Spania, Italia, Turcia și Lituania. Pe parcursul a 5 zile s-au derulat ateliere de lucru, seminarii, vizite de documentare, dezbateri și lecții integrate folosind metoda CLIL.
Săptămâna a început cu vizitarea şcolii şi în mod special a celor 5 euroclase. Au urmat prezentările şcolilor participante, cât şi a sistemului de învăţământ din fiecare ţară. Cadrele didactice şi elevii au participat la lecţii integrate având ca tematică educaţia civică şi consilierea. După aceste activităţi, delegaţia a mers în vizită la Primăria Municipiului Medgidia, iar la finalul zilei a avut loc întâlnirea cu ansamblurile populare care activează la Casa de Cultură I.N. Roman, pentru a cunoaște specificul dobrogean.
În zilele ce au urmat, au avut loc diverse activități și ateliere de lucru. Menționăm seminarul intitulat Diversity and well-being in our school, unde au participat şi alte cadre didactice şi directori ai şcolilor şi liceelor din Medgidia. Au avut loc prezentări şi discuţii privind starea de bine în şcoli. Următoarea activitate s-a numit United in diversity şi a vizat crearea unei programe pentru un curs opțional ce va putea fi implementat în toate şcolile partenere începând cu anul şcolar următor, în timp ce elevii au participat la un atelier de lucru numit Friendship – poems, music and colours.
Partenerii au derulat vizita de documentare cu titlul Dobrogea, an European symbol of multi-ethnic coexistence. Ca principale locații, enumerăm Centrul Județean de Resurse şi de Asistență Educațională, Constanța, Muzeul de Artă Populară, Constanţa și Complexul muzeal de Ştiinţe ale naturii, Constanţa.
Profesorii au luat parte la cursul de formare School for all, education for everyone, iar elevii au participat la atelierul de lucru cu titlul My school in the future, susținut de doamna profesoară Dodiș Elena. S-au efectuat vizite de informare la Centrul de Zi pentru copii cu dizabilități ,, Zâmbet și Culoare”, Medgidia și la Centrul de Consiliere şi Sprijin Copii şi Părinţi Curcubeul Cunoaşterii, Medgidia.
Programul activităților a culminat cu ceremonia de acordare a certificatelor de participare tuturor participanților în proiectul Erasmus+.
Partenerii activităților au fost din Constanța:
 Centrul Județean de Resurse şi de Asistență Educațională;
 Muzeul de Artă Populară, Constanţa;
 Complexul muzeal de Ştiinţe ale naturii, Constanţa.
Iar din Medgidia:
 Primăria Municipiului Medgidia;
 Centrul de Zi pentru copii cu dizabilități ,, Zâmbet și Culoare”, Medgidia;
 Centrul de Consiliere şi Sprijin Copii şi Părinţi Curcubeul Cunoaşterii, Medgidia;
 Casa de Cultură I.N. Roman
 Asociaţia de Părinţi Lucian Grigorescu.

Conform declarațiilor partenerilor, a fost o experiență remarcabilă, atât pentru elevi cât şi pentru profesori, bazată pe o bună colaborare, dar în mod deosebit datorită profesionalismului de care a dat dovadă echipa din România. Adresăm mulțumiri tuturor celor care şi-au adus contribuția la realizarea unor activități atractive şi interesante în conformitate cu obiectivul major al proiectului care vizează respectarea diversității și promovarea toleranței, echităţii sociale și a egalităţii.

Coordonator proiect,
Director,

Prof. Dănilă Simona

Director adjunct,
Prof. Deli-Iorga Mihaela

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.