Oferta Educaţională
PLANUL DE ŞCOLARIZARE
2021-2022
Pentru anul școlar 2021-2022 ne propunem constituirea a 3 clase pregătitoare/ 75 locuri, din care 2 – învățământ tradițional, iar 1 – alternativa educațională Step by step.
Vom continua introducerea studiului intensiv al Limbii engleze la clasa a V-a (4 ore săptămânal).
Vă așteptăm cu drag, la înscrieri în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022 și vă invităm la o vizită virtuală în școala noastră!
CURRICULUM
Principalele deziderate ale politicii educaţionale specifice şcolii româneşti vizează pregătirea copiilor pentru adaptarea la o lume în schimbare, pentru selectarea unor informaţii utile, stimularea creativităţii, a talentului şi a sensibilităţii lor.
Instrumentul fundamental în vederea realizării lor este curriculumul, ce însumează toate documentele şcolare în care sunt înscrise datele esenţiale privind procesele educative şi experienţele de învăţăre oferite copilului.
Întreaga activitate din şcoală se desfăşoară într-un climat de respect reciproc şi comunicare la toate nivelurile.
Cadrele didactice utilizează o gamă variată de strategii de predare-învăţare centrate pe elev, în timp ce, pentru evaluarea formativă şi sumativă, se utilizează instrumente diverse, punându-se accentul pe o gamă largă de metode alternative.
Oferta curriculară a școlii noastre se distinge prin:
- Derularea alternativei educaționale Step by step la învățământul primar
- Studiul limbilor moderne: engleză, germană și franceză
- Studiul intensiv al limbii engleze, începând cu clasa a V-a
- Studiul Limbii materne – lb. turcă și al religiei islamice
- Un Curriculum la Decizia Școlii adaptat cerințelor elevilor
- O activitate extrașcolară bogată
Disciplinele şi activitãţile cuprinse în curriculumul la decizia şcolii, permit copiilor sã-şi dezvolte abilitãţi şi deprinderi specifice domeniilor lor de interes. Prioritare în stabilirea CDŞ au fost şi rămân opţiunile exprimate, în funcţie de interesul manifestat pentru un anumit curs.
Disciplinele opționale derulate în anul școlar curent:
- Lectura ca abilitate de viaţă
- Mathepractica
- Construcţii geometrice
- Matematica, regina științelor
- Matematica digitală pe înțelesul celor mici
- Personalități care au schimbat lumea
- Creativitate şi îndemânare
În anul școlar 2021-2022, elevii vor studia următoarele discipline opționale:
- Caligrafie
- Sing and play, English every day!
- Matematica, regina științelor
- Matematică distractivă
- Matematică aplicată
- Călătorie în lumea emoţiilor
Performanțe școlare 2019-2020
- 27 elevi (8,16% din numărul elevilor promovați ai claselor V-VIII) au încheiat anul școlar cu media generală 10; 9 elevi (9,37% din nr absolvenților) au încheiat anii școlari 2016-2020, cu media 10, iar promovabilitatea la nivelul școlii a fost de 99,38%.
- Rezultatele obținute la Evaluarea Națională – clasa a VIII-a – ne situează în topul școlilor din județul Constanța, cu 9 note de 10 (8 la LLR, 1 la Matematică).
- Cei mai mulți absolvenți ai școlii noastre urmează cursurile liceale.
Activitatea extrașcolară se concretizează în participarea la concursuri școlare/ olimpiade, competiții sportive, derularea de proiecte și parteneriate școlare.
La nivelul şcolii s-a înregistrat de-a lungul anilor o participare numeroasă a elevilor la diferite olimpiade şi concursuri şcolare – de la etapa locală până la cea națională, dovedind o bună pregătire a acestora şi o excelentă implicare a cadrelor didactice în coordonarea lor, în elaborarea subiectelor şi în supravegherea copiilor, respectiv, evaluarea lucrărilor.
Nu a rămas fără ecou efortul susţinut al tuturor cadrelor didactice, care au reuşit să imprime elevilor un comportament adecvat, printr-o colaborare strânsă cu familia, dar şi prin activităţile educative derulate în cadrul unor parteneriate încheiate cu Poliţia Municipiului Medgidia și Poliţia Locală, ceea ce a condus la rezultate bune la disciplină şi frecvenţă.
Proiecte, programe derulate la nivel local, județean/ național/ mondial:
S-au derulat proiecte în cadrul:
- CAEN
- CAER
- CAEJ
Alte proiecte la nivel județean/ național/ internațional:
- ONCE UPON A TIME… THE SEA/ PROGRAMUL ERASMUS+
- ECO-ȘCOALA
- CAMPANIA EUROPEANĂ F.A.R.E. ACTION WEEKS
- WORDS OF FRIENDSHIP (eTwinning)
- TRAVELLING COOKBOOK (eTwinning)
- SMURFS IN LAND OF HEALTH (eTwinning)
- DIFFERENT LANGUAGES, DIFFERENT FRIENDS (eTwinning)
- ZIUA EDUCAȚIEI
- ÎNTÂLNIRE CU ENERGIA
- CAMPANIA EDUCAȚIONALĂ COLGATE
- CALEIDOSCOP CULTURAL
- DESCOPERĂ LUMEA
- SPORTUL, UN MOD DE VIAȚĂ
- PREVENIREA FENOMENULUI DE BULLYNG
Printre colaboratorii noștri se numără: unități de învățământ (grădinițe, școli, licee, colegii) din județ, din țară și din Europa (Spania, Portugalia, Italia), cluburi/ palate ale copiilor, CJRAE Constanța, CCDG București, ONG Mare Nostrum Constanța, Asociația Zâmbet și culoare, Asociația Curcubeul Cunoașterii, MedCer, Primăria Municipiului Medgidia, Biblioteca I.N. Roman, Spitalul Municipal Medgidia, agenți economici, Asociația Hands across România, Asociaţia Culturală Tomis, Constanţa, Muzeul de Istorie Naționalӑ şi Arheologie – Constanţa, Muzeul de Marină Constanţa, Poliția Municipiului Medgidia, Poliția rutieră Medgidia, Centrul cultural județean T. Burada, asociația Cultul eroilor, Asociația de părinți ”Lucian Grigorescu” ș.a.
RESURSE MATERIALE ŞI FINACIARE
Pentru o călătorie imaginară prin şcoala noastră ar fi de un real folos următoarele repere:
Parter
- Secretariatul
- Contabilitatea
- Biroul directorilor
- 5 săli de clasă pentru programul “Step by Step”, dotate cu câte un videoproiector, calculator/laptop conectat la Internet și sistem de videoconferință
- Cabinetul multimedia dotat prin proiectul POSDRU – CORAL (tablă inteligentă, 16 laptopuri, Internet, sistem modern de videoconferință)
- Sala pentru programul “Lapte şi corn”;
- Chioşc alimentar
- 3 grupuri sanitare moderne pentru elevi
Etajul I
- Cancelaria
- Biblioteca (aproximativ 14 000 de volume şi calculator conectat la Internet)
- Laboratorul de fizicǎ - chimie, dotat cu material didactic specific, laptop, videoproiector, sistem de videoconferință, Internet și tablă inteligentă
- 6 săli de clasă fiecare cu laptop, videoproiector, sistem de videoconferință, Internet.
Etajul al II-lea
- Laboratorul de biologie, dotat cu tablă inteligentă, calculator conectat la Internet, videoproiector și sistem de videoconferință
- 6 săli de clasă dotate cu câte un laptop, videoproiector, sistem de videoconferință, Internet
- Cabinetul de limba turcǎ - ultramodern
- Cabinetul de informatică-TIC dotat cu 18 laptopuri, videoproiector, imprimantă, tablă inteligentă, Internet
- Cabinetul medical
- Arhiva şcolii
- Depozitul de materiale didactice
Sport si recreere
- Sala de sport situatǎ într-o clǎdire anexǎ – renovată, modernă, echipată cu materiale necesare pregătirii viitorilor campioni
- Teren de sport multifuncțional, modern și teren de baschet
- Parcul şcolii cu iluminat arhitectural, sistem de irigare ultramodern și cu un spaţiu pentru lecţii de şah sau alte activitaţi educative în aer liber
- Curtea școlii amenajată pentru activități de învățare, dar și pentru relaxare
Unitatea şcolară dispune de sistem de supraveghere modern, cu 16 camere și senzori de mişcare. 15 săli, destinate susținerii examenelor naționale, sunt dotate cu camere de supraveghere video și centrale termice.
RESURSE FINANCIARE
Şi pentru că totul are o valoare, de cele mai multe ori estimată în bani, şcoala noastră a profitat de şansa de a achiziţiona mobilier şcolar modular, videoproiectoare, laptopuri, aparatură multi-media, carte şcolară şi alte materiale educaţionale, de a efectua lucrări de întreţinere din fonduri provenite de la bugetul local, din proiecte cu finanţare europeană, dar și de la Asociaţia de Pǎrinţi ”Lucian Grigorescu”.
Au fost susţinute activităţile extraşcolare şi au fost premiaţi toţi elevii merituoşi cu fonduri provenite din venituri extrabugetare (închirieri de spaţii, sponsorizări) sau de la Asociaţia de Părinţi.
RESURSE UMANE
Personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic.
Din totalul de 66 angajați ai școlii, 55 – reprezintă personal didactic, 5 – personal didactic auxiliar și 6 nedidactic (personal de întreținere, muncitor-fochist, paznic).
Cadrele didactice colaborează cu profesorul psiholog și cu profesorul de sprijin
43 de cadre didactice sunt titulare ale școlii noastre, 20 – învățători și 23 profesori, 71,11% cu gradul didactic I, 17,77% cu gradul didactic II, 8,88% cu definitivat în învățământ.
Elevi
În anul școlar 2020-2021 (sem al II-lea) sunt înscriși 786 elevi: 457 la nivelul primar și 329 la gimnaziu. 23,85% (109 elevi) din numărul elevilor de nivel primar, aparțin alternativei educaționale Step by step.