15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale, o zi de mare însemnătate pentru istoria oricărei țări civilizate, a fost înscrisă în calendarul de suflet și simțire patriotică a românilor începând din anul 2009. Atunci, la 14 ianuarie, o propunere făcută de Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române a fost  aprobată de membrii Academiei Române și, de la acea dată, ziua de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, a fost declarată ca Zi Națională a Culturii Române.

Se împlinesc astfel, 172 de ani de la nașterea sufletului culturii naționale românești, poetul Mihai Eminescu, care reprezintă prezentul, trecutul şi viitorul tuturor românilor mari şi mici. An de an, în data de 15 ianuarie, elevi și dascăli, îşi unesc eforturile pentru a organiza diferite manifestări comemorative în cinstea celui care într-o perioadă scurtă de timp a lăsat ca moştenire poporului român o impresionantă operă literară.

Elevii clasei pregătitoare A, coordonați de prof.înv. primar Legian Nicoleta, au derulat joi, 13 ianuarie 2022, o activitate intitulată „Cine este Mihai Eminescu?”. Desfăşurată în biblioteca şcolii, acţiunea a presupus familiarizarea micuţilor şcolari cu viaţa şi opera marelui poet naţional. Doamna bibliotecar, Stanca Iuliana, le-a prezentat sub forma unei poveşti ilustrate câteva aspecte reprezentative din viaţa autorului, iar doamna învăţătoare le-a citit fragmente din poezii accesibile copiilor şi le-a interpretat cântece pe versuri eminesciene.

La final, spre surpriza tuturor, eleva Vera Vasiliev, a recitat poezia „Somnoroase păsărele” învăţată la grădiniţă, antrenându-i şi pe ceilalţi într-un moment artistic deosebit.

Nici elevii celorlalte clase primare nu s-au lăsat mai prejos și au organizat o serie de activități dedicate marelui poet. Aceștia au recitat poezii din creația eminesciană și au vizionat un documentar intitulat „Eminescu – informatii despre viata și activitatea poetului”.

Mihai Eminescu a fost considerat de către cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Director,

Prof. Dănilă Simona

Consilier imagine,

Prof.înv.primar Vrînceanu Georgiana

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.