Povestea unor dansatori…drumul spre succes

cropped-8-1.webp

Ceea ce vedeți pe scenă este fascinant, dar nu reflectă întreaga realitate din spatele scenei. Cele câteva minute de dans pentru bucuria spectatorului costă mai mult decât oricine își poate imagina. Succesul unui dansator înseamnă sacrificiu, ani de viață dedicați, antrenamente intense, repetiții de costume, păr, machiaj, și…antrenament din nou. În ciuda tuturor celor de mai sus, povestea acestor dansatori nu este tristă, ci este în primul rând despre dragostea și fericirea de a dansa.

MARIO FABIAN BUSUIOC VOLINTIRU
Clasa a VIII-a A

DARIA ANDREEA
Clasa a VII-a A

Ce îi leagă pe cei doi elevi ai Școlii ”Lucian Grigorescu”, Medgidia? Răspunsul este dansul sportiv. În dansul sportiv arta, eleganța si sportul se îmbină, acesta reprezentând un mod de viață. Dansul sportiv este un sport de echipă constând în parteneriatul între un băiat și o fată ce interpretează pe muzică diferite ritmuri utilizând tehnici specifice, având două secțiuni : secțiunea standard (vals lent, vals vienez, quick step) și secțiunea dansurilor latino-americane (samba, cha-cha-cha, jive). Cei doi copii au început acest sport în anul 2014, în jurul vârstei de 6, respectiv 7 ani, așadar de 6-7 ani în cadrul Școlii de dans sportiv Ritmo Del Mar. La începuturi, fiecare a exersat pașii de dans la grup, apoi fiecare a avut și experiența într-o pereche. Mario și Daria formează o pereche de la începutul anului 2019, la clasa E de dans sportiv.

Ce înseamnă să fii dansator sportiv? Înseamnă antrenamente de 2-3 ori pe săptămână, antrenamente în cadrul cărora se pune accent pe pregătirea fizică, antrenamente de final sau simulări de concurs. Ritmul antrenamentelor și al competițiilor e unul înalt în dansul sportiv. Te pregătești toată săptămâna, iar în week-end mergi la concurs, pentru că aproape în fiecare week-end e cel puțin un concurs. Mai înseamnă cantonamente, spectacole, evenimente artistice.

Anul 2019, a fost un an în care Mario și Daria au muncit foarte mult, dar care le-a adus și multe satisfacții. Au participat la mai multe competiții: Cupa Ovidiu- 8 iunie ; Festivalul Dans Sportiv Medgidia – 14 septembrie ; Campionatul Național de Clase și WDSF DanceFest, București – 6 octombrie ; Cupa Davidans, București, 27 octombrie; Cupa DanceWay, București – 10 noiembrie – Premiul VI; Cupa Memorială Daniel Nechita, Galați, 16 noiembrie, premiul I; Cupa Hobby Dance, Voluntari, 17 noiembrie – premiul V.

Participând la concursurile înscrise în Calendarul Competițional al Federației Române de Dans Sportiv, perechile participante primesc un număr de puncte echivalent cu numărul de perechi întrecute în competiția respectivă, putând evolua la o clasă superioară de dans.

Din păcate, nimeni nu se aștepta ca aripile și avântul pe care îl luaseră acești copii să se frângă, odată cu pandemia. Concursurile programate, prezentările, antrenamentele regulate sunt anulate, amânate pe mai târziu. După o pauză destul de lungă, în anul 2021, s-au reluat competițiile, Mario și Daria participând la Just ONEderful Gala, București- 13 iunie, clasându-se pe locul 6, sperând să revină cât mai curând la viața lor de dansatori dinainte de pandemie.

Așadar, dansul sportiv înseamnă 99% muncă și 1% talent. Este extraordinar să apari pe ring sau pe scenă pentru câteva minute, să plutești pe acorduri de vals vienez, să te miști pe ritmuri de jive și să transmiți emoția și pasiune dansând samba. Dar nimic nu este ceea ce pare, ai nevoie de multă răbdare, perseverență,ambiție, sacrificiu și pasiune.

EU DANSEZ. TU CE SUPERPUTERE AI?

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.